Powered By Blogger

29 Ağustos 2011 Pazartesi

SOCIAL nETWORK 7(+++)/10

--Birkaç düşman edinmeden 500 milyon arkadaş kazanamazsınız..

Artık etrafta interneti olup da facebook kullanmayan kimse kalmamış durumda.. İnternetle birlikte bütün arkadaşlık ağı sanal aleme taşındı.. kim kiminle, kim ne yapmış, neredeymiş birbirimizle ilgili tüm bilgileri facebooktan takip ediyor, günde en az 3-5 kere bu sayfaya tıklıyoruz.. tabi bu arada sayfanın sahiplerini de zengin ediyoruz.  Ama hak edilen bir zenginlik bence bu..

2010 yapımı Social Network,  bugün 750 milyon kullanıcıya ulaşmış facebook’un doğuş hikayesini anlatıyor.. The Curious Case of Benjamin Button ve Fight Club gibi son derece başarılı filmlerden tanıdığımız David Fincher’ın yönetmenliğindeki film bilindiği gibi 2011 oscar ödüllerinde en iyi film dahil 8 dalda aday olup, en iyi film ödülünü The Kİng’s Speech’e kaptırmakla birlikte, “En iyi uyarlama senaryo”, “En iyi film müziği” ve “En iyi montaj” ödüllerini kazanmayı başardı.

--her büyük işin başı bir kadın değil midir :))

Social Network facebook’un doğuş hikayesi etrafında ilerlemekle birlikte, aslına bakarsanız bir facebook filminden çok daha fazlası.. bir yaratıcılık, girişim, ihanet gibi insana dair bir çok unsurun işlendiği bir fim..
Harward Üniversitesinde öğrenci olan Mark Zuckerberg, günlerden bir gün kız arakadaşıyla yaşadığı hoş olmayan bir tartışma ve ayrılığın üzerine blogunda onunla ilgili hoş olmayan şeyler yazar ve hızını alamayıp kampus içinde, okulun öğrencisi olan kızların güzelliklerinin yarıştırılmasına yönelik Facemash adında bir site kurar. Site kısacık zamanda bir sürü öğrenci tarafından tıklanmıştır.. Ancak bu etik olmayan site  yüzünden 6 ay süreyle okuldan uzaklaştırma alır.. Yine de böyle kısacık zamanda popüler olan bir siteyi bir gecede ve üstelik sarhoş haldeyken yaratmış olması, Mark’ın aynı okulun kürek takımındaki iki kardeşin dikkatini çekmesine neden olur.. Bir grup insanın “okul öğrencilerinin birbiriyle internet üzerinden randevulaşmasına yönelik” site yaratma fikri vardır ve programcı olarak Mark’ı tutmak istemektedir.. Anlaşma yapılır, ancak Mark bu konuda hiçbir çalışma yapmayacak ve en yakın arkadaşı Eduardo’nun maddi yardımı ve ortaklığıyla Facebook sitesini kuracaktır..

Olaylar gelişir..

-aktör, aslından daha yakışıklı.. ama aslı aktörden daha sempatik :))

Filimin açılış sahnesi Mark ve kız arkadaşının 7-8 dakikalık son derece hızlı ve takip edilmesi zor konuşmasıyla başlıyor.. Bu yorucu sahne muhtemel olarak insanın daha ilk dakikalardan yorulması ve filmin bu şekilde takibi zor sahnelerle geçeceğini düşünerek izlemekten vazgeçmesi sonucunu doğurabilir.. bu açıdan açılışı beğenmemekle birlikte, devamında bu şekilde sahneler tamamen yok olmasa da açılıştaki kadar rahatsız edici olmadığını belirtmekte fayda var..

-dost kazığı gibi acısı olmasa gerek.. mark da az değilmiş..

Bunun dışında final sahnesi de bana göre çok başarılı ve tatmin edici olmasa da, genel olarak bakıldığında senaryo ve oyunculuk gerçekten çok başarılı.. Hikayedeki odak konuya çok farklı açılardan yaklaşılması, birden fazla hikayenin tek senaryoda bu kadar güzel işlenebilmiş olması bence mutlaka izlenmesi gereken filmler arasına bu filmi de sokuyor..

Özetle, “facebook nasıl kurulmuş, kim kurmuş, ne olmuş o kadar kullanıyorum biraz da öğreneyim”  diyenler dışında güzel bir film izlemek isteyenler için de tavsiye edilebilir bir film..

Güzel akşamlar olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder