Powered By Blogger

29 Ağustos 2011 Pazartesi

FUNNY gAMES 7(+)/10

Bu defa bir filmin aslını değil Amerikan versiyonunu izlemiş olarak karşınızdayım.. 1997 Avustralya orijinal yapımı olan filmden 11 yıl sonra 2008 yılında çekilen versiyon üzerinden değerlendirme yapmakla birlikte, en azından orijinali de Amerikalı kopyası da aynı senarist ve yönetmenden çıktığı için her iki filmle ilgili görüşlerimizin çok farklı olmayacağını düşünüyorum..

Funny games, aslında hiç de funny olmayan, bilakis sinirlerinizi gerdikçe geren, içinizdeki tüm fun’ı ve hatta tüm yaşama sevincini bir anda alıp götüren, iğne üstünde hoplatan, acıması olmayan bir film.. bu bakımdan, amacına ulaştığını ve çok başarılı bir film olduğunu da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim..

-funny games: kadın soymaca

Efendim filmimiz, anne, baba, bir küçük oğlancık ve bir de köpecikten oluşan mutlu ve zengin Farber ailesinin göl kıyısındaki evlerine tatil amaçlı gelmeleriyle başlar.. Komşularının yanında gördükleri iki genç delikanlının, mutlu ailemizden birkaç yumurta istemek için kapılarını çalmasıyla devam eder.. Başlarda ürkütücü derecede kibar ve efendi görünen bu iki gencin aslında ne kadar psikopat oldukları, yine filmin ilerleyen sahnelerindeki muhtelif işkence görüntüleriyle ve kalan son sevinç kırıntınızı da alıp götürecek vurucu finaliyle gayet rahatsız edici ve bir o kadar başarılı şekilde ortaya çıkacaktır..

Olaylar gelişir..

oyun 2: çocuk boğmaca..

Filmdeki iki psikopat genç rolündeki oyuncular, Boyd Gainesve Brady Corbetetkileyici oyunlar sergilemiş.. görüntülerinden bakışlarına kadar ürpertmek konusunda çok iyiler.. aileye işkence ederken bile bir yandan kibarlığı elden bırakmamaları insanı iyice ürkütüyor..

Bana göre filmin en ürkütücü tarafı ise gerçekliği.. malesef filmde “olağandışı” unsurlar yok..  örneğin bir hayalettir, ne bileyim efendim bir zombidir filan gibi bir şeyler olsaydı “aman canıım film bunlar gerçek değil” der geçebilirdim.. ama psikopat insan (amerikadaki kadar olmasa da) bizde de yok değil.. iki delinin eve girip canınızı yakması da malesef mümkün.. gerçek gerilimler gibisi yok her zaman söylerim..

Funny Games-oyun 3: adam dövmece..

Gerilim anlamında çok başarılı bulduğum filmde beğenmediğim bir iki durum da yok değil tabi ki.. Mesela yer yer psikopat gençlerimizin kameraya dönüp izleyiciyle konuşması gerçekçiliği tabi ki zedeledi.. bir sahnenin bir anda geri sarıp değişmesini (aslında izleyiciyi hafiften bir sevindirip sonrasında tüm hayallerini öldürmek amaçlı olsa da) gerçekçiliği öldürüp dikkati dağıttığından beğenmedim..

Özetle, gerilmek isteyenlere kesin garantili gerilmezseniz paranız iade..

Sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder