Powered By Blogger

28 Ağustos 2011 Pazar

NEVER LET ME gO 6(--)/10


Kathy, Ruth ve Tommy İngilterede Hailsham isimli sıra dışı yatılı bir okulda eğitim gören 3 arkadaştır.. Okulda, çocuklar büyük bir disiplin altında eğitilmekte, yedikleri yemeklerden, aldıkları vitaminlere, yaptıkları sporlara kadar sağlıklı şekilde büyümelerine büyük önem verilmektedir.. Zaman içinde anlaşılır ki, bu okulun öğrencileri sıradan çocuklardan oluşmamaktadır. Öğrenciler, klonlama yoluyla üretilmiştir ve büyüdüklerinde normal insanlar için organ sağlamak üzere yetiştirilmektedirler.. Hailsham gibi özel bir takım okullarda büyütülmekte, okuldan sonra olgunluk dönemine gelinceye kadar “Cottages” denilen evlere yerleştirilerek dış dünyayla ilk bağlarını kurmaları sağlanmaktadır.. Bu sürecin sonunda zamanları geldikçe, birer birer organları alınmaktadır ve kendilerine çizilen bu kaderle mücadele etmek için yapabilecekleri hiçbir şey yoktur..

Neyse efendim, işte bu üç arkadaştan Kathy içine kapanık, daha çok gözlemci bir kişiliğe sahiptir ve çok çekingen olan Tommy’den hoşlanmaktadır.. Ancak Kathy’nin aksine gayet dışa dönük ve neşeli bir kız olan Ruth, Tommy’yle sevgili olur.. Çocuklukta başlayan bu beraberlik, Kathy’nin de arkadaşlığı eşliğinde “Cottages” dönemine dek sürer.. Bu evde hayat daha farklı olacaktır ve bu üçlü ilişkinin temelleri sorgulanmaya başlanacaktır..


-bu fotoğraf tam filmin havasını özetliyor.. ağır.. dramatik.. tuzsuz..

Olaylar gelişir..

Konsept itibarıyla “The Island” filmini hatırlatan bir konuya sahip.. Zira Island filminde de klonlama yoluyla üretilen ve sağlıklarına son derece dikkat edilen insanların, her kimin klonu ise zamanı geldiğinde onun sağlığı için organlarının alınması söz konusuydu.. Yalnız o filmde, klonların bu durumdan haberi yoktu.. Never Let Me Go’da ise aksine klonlar kaderlerinin bilincinde ve bunu kabullenmiş durumdalar.. Bir de herkes zengin veya ünlü bir kişinin klonu değil.. Sıradan insanların klonları zira organları da sadece klonlandıkları kişiye ait gibi bir şart yok.. Herkes klonların organlarından faydalanabiliyor..

Bilim kurgu türünde olduğu da söylenen filmde bildiğimiz bilim kurgu öğeleri yok tabi ki.. tabanda klonlama gibi durumlar söz konusu olsa da aslında konu 3 kişinin arasındaki ilişki ve kendilerine çizilen yolda yaşamalarına izin verilen kısa hayatlarıyla mücadeleleri.. anlaşıldığı üzere film dram ve duygusal ağırlıklı.. Konu ağır.. Biraz yavaş ilerliyor.. Zaman zaman sıkıcı hal aldığını belirtmeliyim..

Öte yandan 3 genç oyuncunun performansı çok başarılı.. Oyunculuk anlamında söyleyecek sözüm yok..
Ama nasıl anlatsam.. filmin sonunda sanki aslında güzel bir yemek olacakmış ama tuzu eksik kalmış gibi bir his verdi.. Evet sanırım öyle oldu.. Tuzsuz sarımsaklı napoliten makarna gibi oldu..

İzleyen bazı arkadaşlarımdan çok beğenildiği yorumlarını da aldım.. Bu da aklınızın bir yanında olsun..

İyi akşamlar efendim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder