Powered By Blogger

29 Ağustos 2011 Pazartesi

MARTYRs 8(?*%+#!!!)/10

 2008 Fransız Kanada ortak yapımı bu bir garip, tanımlaması zor, huzursuz, gergin, mutsuz, insanın rahatını bozan, kısacası türünün hakkını rahatlıkla veren bir korku gerilim filmi Martyrs..

Lucie, küçük yaşta kaçırılarak işkenceye maruz bırakılmış, ancak bir şekilde kaçmayı başarmış ve yetimhanede -sürekli olarak kaçırıldığı ortama ilişkin sanrılar görerek- büyümüş bir genç kızdır.. Olaydan 15 yıl sonra bir gün gazetede gördüğü bir aile fotoğrafındaki anne ve babanın kendisine işkence eden insanlar olduğuna karar verir.. Artık Lucie’nin yıllar önce yaşadıklarının intikamını alma vakti gelmiştir.. Yetimhanede beraber büyüdüğü en yakın arkadaşı Anna’yla birlikte bu insanlardan intikam almak üzere yola çıkar..

Olaylar gelişir..

Gerçek şu ki, Avrupalılar korku gerilim filminin nasıl yapılacağını ve adrenalini her daim nasıl yüksek seviyede tutulacağını iyi biliyor.. Martyrs de bu konuda en başarılı filmlerinden birisi..

-annem hep "aman kızım sakın psikopatlarla arkadaşlık etme" diye boşuna uyarmıyor..

Şöyle ki, filmin ilk dakikalarında inanılmaz “adrenalin” görüntüler ve şok eden çıldırmış sahneler insanın tüylerini diken diken etmeye yetiyor.. ve devamında neler olacağını merakla ve anlam veremez bir halde beklerken bir anda olayın bambaşka boyutları ortaya çıktığında artık o noktadan sonrası ağzınız açık şekilde devam edebilir bilginize..

Martyrs, standart işkence veya zevk için öldürme konulu filmlerin çok dışında, bir amacı var ve bu amaç bence çok inandırıcı araçlar kullanıyor.. hikaye insanı etkiliyor.. sinirleri bozuyor.. ağlamak istetiyor.. yer yer işkence sahneleri çoğu insanın kaldırabileceğinden ağır bu da bilginiz dahilinde olmalı..  ama amaca hizmet açısından bakıldığında bence kesinlikle yerinde ve abartılı değil (örneğin Irreversible filmindeki aşırı şiddet sahnelerindeki o lüzumsuz hissini kesinlikle vermiyor).

 -kanlı sahneler çok fazla değil :P

Bu sert sahnelere hazırlıklı bir şekilde izlenirse (ve tabi bünye de elverişliyse) görülmüş görülecek en ilginç ve gerilim filmlerden birisi olduğunu kesinlikle söylemeliyim.. Öte yandan bünyesi almayan bir grup tarafından muhtemelen ilk yarım saatten sonrasından fazlasının izlenemeyeceği (bu kesim için ruh sağlığı açısından çok da zorlanmaması gerektiği) düşüncesindeyim..

Özetle, korku gerilim severler için kesinlikle izlenmesi gereken bir film diyorum..

Öperim efenim.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder